Les finques de Pobill Ecològics, discorren pels termes de Cervera, Càlig, Traiguera, Benicarló i Vinaròs. Estem parlant d’uns 200 jornals de terra calijons, que correspondrien aproximadament a unes 67 hectàrees, cultivades i en producció. Estes terres procedents de la nostra família i altres en règim d’arrendament.
Aproximadament tenim uns 5.000 mandariners, 1.000 tarongers, 4.000 oliveres (15 mil·lenàries, fargues, sevillenques, villalongues, caneteres, de bec de mussol, arbequines, baix fulla, figueretes i morrudes ), 150 ametllers i unes 15 hectàrees de garroferes.
Altres finques estan en període de recuperació, això vol dir que les estem desermant, (per defendre i recuperar el territori, paisatge, etc.). Poc a poc estes parcel·les estan convertint-se d’agricultura convencional a ecològica certificada. Tan sols és qüestió de temps.
Voleu saber quines finques són les més representatives i que formen part de la cultura de la família de Pobill Ecològics?
Tarongers
Oliveres
Vinya
Garrofers
El Mas i l’Illa: aquesta va ser una compra del pare de David Taus a Jose Aragó, veí també de Càlig, qui l’any 1955 les compra a unes hereves argentines d’un calijó exiliat.
El mas d en Rei: la família del meu pare es va refusar pels bombardejos i per l entrada a Càlig dels feixistes, que per cert encara no se n han anat. Tenia tres casetes, una exclusiva per als maxos.
Lo Muró: aquesta és una finca molt especial, és on es van conèixer els avis materns de David Taus. Com ell explica, el seu avi va arribar a Càlig per ajudar a recollir olives, va veure la seua àvia i “llavors va sorgir l’amor”.
La Llecuna: era on la família produïa la major part de blat, per desprès fer el pa.
Les Foies: en l’actualitat continua sent una finca molt productiva. Abans eren camps de vinyes. Prové del seu avi patern, qui la compra a Jose Comes, que va morir.
Illa de Garrofers: està situada al terme de Cervera, tocant de la carretera que Sant Jordi. El seu avi Ramon encara va tenir d’ensenyar-li al seu net David on estava soterrat un del seus matxos que va morir treballant i on, a dia d’avui, és una zona de garrofes ecològiques.
El Poubonet: antigament estava plena d’oliveres, desprès vinya i ametllers. Actualment hi olives arbequines eco. Va ser part del camp d’aviació dels republicans a la guerra.
El Bovalar: aquesta és una finca emblemàtica i la més gran, plena de mandariners i d’ oliva arbequina. Resultat de tres compres per part de la família.
Aquestes són les més emplemàtiques, però hi ha d’altres com La Bassa, La Cova, Poulabassa, Tossa, Los Colls, El Masset, Lo Riu, La Fontanella (plena de arbres frutals), El Placerveres, Els Pocanets i Les Perdigones, Lo camí Sant Jordi, La Somà o Cometa (allí és on feien les tomates de penjar)… i moltes més! Tantes que no s’acabaria mai. Tot, al cap i a la fi, té una història.
Alvaga: com el seu nom indica “ovaga” a l’hemisferi nord, és la part nord d’una muntanya que coincideix amb la part ombria. Aquesta característica fa que siga una finca molt fresca i que sempre està humida, els arbres ho noten i són més vigorosos. Finca abacala i dotada de sènia. És el resultat de quatre compres des d’abans de la guerra, unes a la dècada dels 50 i les últimes la segona dècada de l’actual segle. Està composada principalment per oliveres.
Freginal: aquesta finca d’oliveres és propietat familiar des de fa més de cinc generacions. L’olivar es diu Villalonga, i està situat a les portes del poble de Traiguera.
Collemet gran: aquesta va ser una compra familiar als anys 60. Abans eres ametllers, avui dia la composen 150 oliveres morrudes.
Loma: aquesta finca la composen oliveress fargues centenàries, d’herència familiar una part, l’altra comprades a altres exiliats argentins. És la principal font d’oli farga ecològic, però també té uns 15 garrofers ecològics.
El Camp: aquesta és una finca molt plana, composada d’oliveres de multitud de varietats, tot i que també té uns quants garrofes.
La Cova: esta es la finca més apartada del poble de Traiguera, també dotada d’olivers i garrofers, i prové de múltiples particions entre els diferents hereus des de, al menys cinc generacions anteriors. Això es corrobora pel fet que la major part dels propietaris portaven el cognom “Belsa”, finca molt productiva ubicada molt a prop del terme de Canet, a l’altra banda del riu Cervol.
Los Vilarrets: aquesta és una finca d’empelt morruts que es va transformar fa 15 anys. Prové de la família paterna de la dona de David Taus. També està molt prop del riu Cervol.
Altres finques com el Regaxol, d’atmellers ecològics, Collemenet Menut i Astolls, tamée formen part de l’explotació de terres del Pobill a Traiguera.